Rezumat:

Această lucrare are ca scop lărgirea înțelegerii aspectelor tehnice din lucrul cu adolescenții care se apără împotriva separării de aspectele infantile recurgând la organizări defensive. Aceste organizări paralizează adolescentul atât în fața realității triangulare, cât și în fața defenselor narcisice. Familiile acestor tineri pot fi parte din această organizare și mai mult, analistul însuși poate fi atras în acest tip de funcționare. Percepția analistului poate deveni încețoșată iar asta îl face să pară stupid. Anumite aspecte din miturile lui Narcis și Oedip sunt utilizate aici ca modele pentru a studia stupiditatea. Analiza unei adolescente psihotice, care se află într-o relație simbiotică cu familia sa, ne arată modul în care câmpul analitic poate fi invadat de configurații defensive. Tânăra, familia ei și analistul sunt cu toții prinși într-o dinamică coluzivă de idealizare și dominare/supunere, dar organizările defensive sunt identificate doar după prăbușirea lor traumatică. Extinderea rețelei simbolice permite identificarea organizărilor simbiotice transgeneraționale, în timp ce modelele referitoare la enacțiuni se dovedesc a fi de ajutor pentru înțelegerea variațiilor tehnice. Lucrarea se încheie cu o serie de ipoteze imaginative, în care Oedip, ca „pacient“, este comparat cu pacientul prezentat aici. Aceste ipoteze conduc la reinterpretarea unor aspecte din mitul lui Oedip. Aceste reinterpretări, alături de studiul teoretic și clinic, pot servi drept modele pentru înțelegerea variațiilor tehnice în lucrul cu adolescenții dificili.


Cuvinte cheie: adolescență, stupiditate, aroganță, simbioză, simbolizare, borderline, psihoză, câmp analitic, enacțiune, enacțiune acută, enacțiune cronică, vis, non-vis-pentru-doi, tehnică psihanalitică, traumă, familie, Narcis, Oedip.


Trebuie sa fii membru pentru a avea acces la acest continut. Daca ai cont si abonament valabil te rugam sa te / inregistrezi.
Lista preturiPret
VOLUMUL 201845.00 RON
Stupiditatea în câmpul analitic: Vicisitudini ale procesului de separare în adolescență10.00 RON