Rezumat:

Există opinia răspândită care spune că numai asocierea liberă deschide în mod metodic discursul conștientizării de sine (a reprezentărilor disponibile reflecției conștiente) către exprimarea refulatului. Această metodă definește originalitatea lui Freud și este absolut necesară în procesul psihanalitic. Intervențiile clinice care nu aplică în mod constant și consecvent această metodă (în locul accentuării formulărilor interpretative ca acte decisive care par să fixeze și să finalizeze sensul unei anumite experiențe particulare sau vicisitudinile transferențial-contratransferențiale în situația clinică imediată) conduc rapid la dificultăți în tratament prin limitarea capacității de a pune în evidență puterea proceselor inconștiente. Freud, de care a fost influențat J. Laplanche („Vie et mort en psychanalyse“), propune în 1920 conceptele de pulsiune de viață și pulsiune de moarte (intricarea și dezintricarea energiei psihice în reprezentări) facilitează înțelegerea importanței unice a discursului liber-asociativ în deschiderea textualității reprezentaționale a conștiinței de sine către exprimarea a ceea ce este Alteritate față de reprezentabil și gândibil. „Alteritatea“ este înțeleasă ca forță a întoarcerii refulatului, ca „nucleu impenetrabil“ al „reprezentărilor de lucru“, trăit și exprimat în textul conștiinței, dar intraductibil în limbajul legilor și al ordinii reflecțiilor logice și retorice. Discursul asocierii libere afectează astfel conștiința de sine într-un mod radical diferit de alte procedee creative („psihosintetice“ sau integrativ interpretative). Din acest punct de vedere, necesitatea practicării asocierii libere într-un proces psihanalitic autentic este complet justificată.


Cuvinte cheie: refulat, asociere liberă, texte Alternative, sensul Alterității, inconștient, metode psihosintetice


Trebuie sa fii membru pentru a avea acces la acest continut. Daca ai cont si abonament valabil te rugam sa te / inregistrezi.
Lista preturiPret
VOLUMUL 201845.00 RON
Deschiderea către Alteritate: disciplina ascultării și necesitatea asocierii libere pentru practica psihanalitică10.00 RON