Rezumat:

Acest articol intenționează să exploreze funcția organizatoare și destinul fantasmelor sado-masochiste în forma lor fixă în viața psihică a pacienților care au suferit traume timpurii datorate vicisitudinilor mediului și a psihopatologiei materne. Punctul teoretic de pornire este asigurat de cercetarea lui Novick despre fantasmele de bătaie, atât tranzitorii cât și permanente, la pacienții adulți și copii, în debutul și funcția lor psihică, cercetare bazată pe investigarea articolului lui Freud „Un copil este bătut“. În acest text Freud reușește un sincretism fără precedent, localizând fantasma la intersecția dintre complexul lui Oedip care este o structură verticală ce organizează diferențele sexuale și generaționale, și dimensiunea fraternă, care este orizontalăși organizează relația laterală cu acel similar dar diferit care este fratele. Autoarea prezintă un material detaliat extras din analizele a două tinere paciente, a căror prezentare clinică și traume timpurii prezintă trăsături comune; ea pune în contextul cadrului analitic emergența fantasmelor sado-masochiste, subliniind utilizarea și funcționarea lor în interacțiunea transfer contra transferențială. Fantasmele de bătaie susțin un self foarte fragil, amenințat cu ruinarea și moartea psihice, în identificarea cu mama absentă din copilăria timpurie. O relație prea apropiată cu un frate, fantasmat ca un dublu narcisic, completează cadrul clinic pentru a stabili triunghiul format din părinte (părinți) și cei doi copii care apar în fantasma de a fi bătut.În încheiere, autoarea explorează contribuția unor factori amelioratori, cumar fi prezența unor fi guri alternative de identificare, elementele constituționale și capacitatea de sublimare pentru a oferi ipoteze explicative pentru destinele diferite ale fantasmelor de bătaie.


Cuvinte cheie: fantasme de bătaie tranzitorii și fixe, complexul mamei moarte, complexul fratern, dublul narcisic, perlaborare


Trebuie sa fii membru pentru a avea acces la acest continut. Daca ai cont si abonament valabil te rugam sa te / inregistrezi.
Lista preturiPret
VOLUMUL 201745.00 RON
Fantasmele de bătaie: doliu făcut și doliu nefăcut810.00 RON